Shaken Baby Syndroom

Als het huilen je teveel wordt

 

Informatie voor ouders

Huilen

Alle baby's huilen. Het is normaal gedrag in de ontwikkeling van een baby. Het is een manier van communiceren. Baby's kunnen om verschillende redenen huilen. En het huilen klinkt altijd anders. Het huilgeluid geeft je informatie over wat er aan de hand kan zijn. En hoe je hier het beste op kunt reageren. Hoe meer je naar een baby kijkt en luistert, hoe beter je zijn lichaamstaal leert "verstaan". Neem de tijd om hem op deze manier te leren kennen. Na een tijdje ken jij je baby als geen ander. Baby's huilen in de tweede week gemiddeld een uur per dag. Daarna neemt het huilen toe tot de baby ongeveer 6 tot 8 weken oud is. Gemiddeld huilen baby's op die leeftijd twee tot drie uur per dag. Daarna neemt het huilen weer af, ook wanneer je niets bijzonders doet. Dit patroon van huilen heeft waarschijnlijk te maken met de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Alle baby's laten dit patroon van huilen zien. Natuurlijk is ieder kind anders en kunnen de verschillen groot zijn als het om huilen gaat.

 

Meestal huilen baby's meer aan het einde van de middag of in de vroege avond. Dit kan te maken hebben met de opgedane indrukken gedurende de dag. Je kunt het aantal keren dat een baby gaat huilen niet altijd verminderen met goede zorg. Maar door goed op de signalen van je baby te reageren en hem bij ontroostbaar huilen bij je te nemen en lekker te knuffelen of zachtjes te wiegen, huilt hij vaak wel minder lang per keer. Als je twijfelt of je baby ergens last van heeft, vraag dan advies aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Bedenk altijd: hoe indringend je baby ook huilt en hoe wanhopig je daar ook van wordt: blijf je baby met zachtheid behandelen.

 

Troosten en kalmeren

Het is goed om een ontroostbaar huilende baby op te pakken en veilig tegen je aan te houden. Baby's moeten veel indrukken verwerken. Daar hebben ze hun ouders hard bij nodig. Zachtjes praten tegen je baby, een liedje zingen of rustig heen en weer wiegen kan dan fijn zijn. Hij hoort je stem en je hartslag, voelt hoe hij samen met jou beweegt, en komt daardoor vaak tot rust. Een drager of draagdoek is in deze situatie fijn om te gebruiken. Als je een drager zoekt, kies dan voor een exemplaar met een breed zitvlak. Dit is belangrijk voor de heupjes. De beste zit heeft een goed geknoopte draagdoek. Je baby voelt zich hier geborgen in, het hoofdje wordt goed ondersteund, het lijkt wel een beetje op de omhulling van de vertrouwde baarmoeder. Let op dat hij zo dicht tegen je aan niet te warm wordt; trek hem niet teveel kleren aan en houd zijn hoofdje vrij. Het is goed om je huilende baby tegen je aan te houden en te kalmeren, maar denk ook aan jezelf. Zorg dat je zelf voldoende rust krijgt. Op het consultatiebureau kun je advies vragen.

 

De eerste tijd na de geboorte is het onmogelijk om een baby te verwennen. Vroeger dacht men daar anders over. Je kunt je baby nooit genoeg aandacht en geborgenheid geven. Maar baby's kunnen al wel jong wennen aan bepaalde patronen.

 

Soms wordt het te veel

Het komt voor dat een baby meer van je vraagt dan je op een bepaald moment aan kunt. Bijvoorbeeld als je baby erg veel huilt. Het blijft moeilijk om te zien en te horen dat hij het niet naar zijn zin heeft. Misschien willen familieleden of vrienden je een beetje steun geven, zodat jij even rust krijgt.

 

Wat kun je doen als het je te veel wordt?

-Leg je baby op een veilige plaats, zoals zijn bed of de box.

-Loop even de kamer uit

-Ga pas terug naar je baby als je weer rustig bent

 

Maar schud, sla of smoor je baby nooit!

 

Waarom is het gevaarlijk om een baby door elkaar te schudden?

Het hoofd van een baby is erg groot en zwaar in vergelijking met de rest van zijn lijf. Door de baby door elkaar te schudden, beweegt het hoofd ook met een grote kracht heen en weer. Een baby is nog niet sterk genoeg om dit tegen te houden. Door deze harde op en neergaande beweging kunnen bloedingen of kneuzingen in de hersenen ontstaan. Hierdoor kan een baby overlijden. Of er ontstaat schade, waardoor de baby blind of doof wordt, stuipen krijgt of leermoeilijkheden of gedragsproblemen ontwikkelt. Vraag hulp als je je heel boos of gefrustreerd voelt door het huilen van je baby. Er zijn veel manieren waarop je hulp kunt krijgen. Praat erover op het consultatiebureau of bij de huisarts.Zij kunnen je baby ook extra nakijken op eventuele medische oorzaken van het huilen en je ondersteunen in deze moeilijke periode.

 

www.ShakenBabySyndroom.nl

 

 

Spreekt jou dit aan?

Meld je dan nu aan!  Je krijgt  binnen 24 uur een mail om te laten weten of je zorg in de planning past. Past je zorg in de agenda dan neem ik binnen 3 dagen telefonisch contact op om je persoonlijke gegevens te noteren. Ik stuur vervolgens een zorgovereenkomst en na onze beider ondertekening is de inschrijving definitief.

Via het lidmaatschap van de Coöperatie Kraamzorggroep U.A. heeft Kraamzorg van Nature een contract met alle verzekeraars en wordt de zorg rechtstreeks aan mij vergoed. Iedere verzekerde betaalt wel een eigen bijdrage per uur. Ben je aanvullend verzekerd dan wordt deze bijdrage soms geheel of gedeeltelijk vergoed.  Voor 2024 is de eigen bijdrage €5,10 per uur.

Misschien heb je nog  vragen?  Stuur dan je vraag via onderstaand formulier. Bellen mag ook op nummer 06-13344072. Mocht ik aan het werk zijn kan ik je overdag niet altijd gelijk te woord staan, spreek dan je boodschap in of probeer het  ’s avonds na 18.00 uur nog een keer.

 

 

Meld je aan

Moeders vertellen

“ Lieve Ina, zo gek dat je er niet meer bent. Je hebt een bijzonder plekje in ons hart. Onbeschrijfelijk hoe dankbaar ik je ben voor je hulp, warme open hart en je liefde voor Atlas. Het gaat heel goed met hem. Heel veel liefs en een knuffel.”

Laila, Kasper, Moos en Atlas

“ Bedankt voor alle goede zorgen. Je tips en tricks,je geduld en je fijne woorden. Mensen zoals jij zijn goud waard! We hebben enorm genoten van je aanwezigheid tijdens deze bijzondere week.”

Shanna, Bart en Lauren

“ De afgelopen week hebben wij als heel fijn ervaren. Door jouw rust,geduld en liefde voor onze Saar, konden wij ons geen betere kraamverzorgster wensen. Je hebt een plekje in ons hart veroverd, voor altijd!”

Marrit, Kevin en Sarah

“ Bedankt voor al je goede zorgen, je lieve en wijze woorden, het vrolijke gefluit, je geduld met Jothan en je knuffels met Jara. Onze kraamweek was warm en goed!”

Mariëlle, Arjan, Jothan en Jara

“ Bedankt zegt eigenlijk niet genoeg. Door jouw bijdrage hebben wij deze week echt mogen landen, verbinden, ontspannen en helen.Daar zijn wij je ontzettend dankbaar voor. Onze roze wolk heeft een gouden randje gekregen!”

Joshi, Jeroen, Bas en Luka

“ Wij willen je enorm bedanken voor je hulp, gezelligheid en tips in de afgelopen week. Heerlijk hoe je precies weet wat fijn is voor ons en mooi om te zien hoe liefdevol je bent naar onze kleine Joa.”

Annemieke,Freddie, Liva,Julin,Novée en Joa

“ Heel erg bedankt voor je liefdevolle zorg deze week. Ik heb me enorm verwend gevoeld. Onze gesprekken waren heel fijn, je rustige en liefdevolle omgang met de kinderen heb ik bewonderd en je hebt ons allemaal rust gegeven in een bijzondere tijd. ”

Joyce, Pepijn, Linne-Roos, Roan en Silver

“ Een bedankje namens ons allemaal omdat je ons een heerlijke kraamtijd hebt gegeven. Sommige mensen werken echt vanuit passie en hun hart. Bedankt voor je warmte, betrokkenheid en geduld!”

Lotte ,Niels, Gijs en Evy

“ We willen je heel erg bedanken voor al je goede zorgen, adviezen en liefde. Je bent geweldig! Bedankt voor de fijne tijd.”

Gerdien, Arthur en Evy

“ Bedankt voor al je liefdevolle zorg voor ons en vooral voor Filippa..Het was fijn om jou erbij te hebben. Dank ook voor je mentale support en heerlijke massages. Het was een groeiende en bloeiende week.”

Lusanne,William,Julia en Filippa

“ Lieve Ina, heel hartelijk bedankt voor de ontzettend goede zorgen! We waarderen je liefdevolle zorg en betrokkenheid enorm. Mooi om te zien hoe je de zorg invult en ons ont-zorgd. Je bent een topper!”

Dorien, Hanno, Sara, Rens, David en Febe

“ Lieve Ina, nogmaals dank voor de goede zorgen voor ons allevier in de eerste week die we hadden met Nathan. We kijken er met heel veel plezier op terug. Mede daardoor gaat het nu heel goed met ons!”

Thomas, Roos, Marijn en Nathan

“ Lieve Ina, wat vonden wij het fijn om jou erbij te hebben in deze bijzondere week! Wij hebben echt veel van je geleerd ondanks dat het niet ons eerste kindje is. Ontzettend bedankt en wie weet tot de volgende keer!”

Kim, Elian, Boan en Fara

“ Lieve Ina, we willen je ontzettend bedanken voor de fijne kraamweek. Dank je wel voor alle tips, adviezen en hulp die je hebt gegeven. We hebben het als erg prettig ervaren!”

Lisalotte, Jens, Lieke en Julia

Heb je een vraag? Stel hem hier.

Verstuur

Webdesign: Inzpire Concept en Design | Webdevelopment: Haagen Internet