In bad

meer dan alleen schoon

 

Prikkels

 

Bij de geboorte komt het kind vanuit zijn warme veilige zachte omhulling in een wereld vol met nieuwe indrukken zoals kou, lucht, geluiden, aanrakingen; voor hem harde gewaarwordingen. Ze komen ongefilterd bij hem binnen en hij kan deze prikkels nog niet verwerken.

Hij heeft tijd nodig om rustig  aan zijn zintuigen te gaan gebruiken en zo zijn binnen- en buitenwereld te gaan verkennen.

Als ouder kun je je baby helpen door hem die tijd te geven. Door te zorgen voor rust, warmte, geborgenheid en regelmaat zal je kindje een gevoel van veiligheid en vertrouwen ervaren: een basis om later stevig in het leven te staan.

 

Rust

Het baden is veel meer dan alleen het schoonmaken van je kindje, het is een liefdevol ritueel, belangrijk voor de hechting tussen ouder en kind en voor het ontwikkelen van baby's zintuigen. Maar het brengt ook veel nieuwe indrukken met zich mee die voor onrust bij je kindje kunnen zorgen.

 

Daarom is het goed om te wachten tot je baby 5 [of meer] dagen oud is. Hij is dan al wat gewend aan het verschoond en verkleed worden en als ouder ben je inmiddels wat handiger en zekerder. Bovendien is je baby dan meestal weer aan het groeien en houdt hij zich beter op temperatuur.

 

Een goed moment is een kwartier na de voeding. Je kind is dan voldaan en ontspannen en kan alles rustig ervaren. Zet het badje op een rustige tochtvrije plek. Zorg voor zacht licht en geluid. Kalme handelingen, in het tempo van je kind zorgen ervoor dat hij alles kan blijven volgen. Dit zal hem doen ontspannen.

 

Één keer per week in bad is de eerste maanden voldoende: het huidje droogt uit van water en het kost veel energie. Tussendoor kun je het gezicht, billen en de plooien in nek, oksels en liezen met water [en eventueel een natuurlijke en verzorgende olie of wasemulsie] wassen.

 

Warmte

Warmte is van groot belang voor je baby's ontwikkeling. Verwarm de ruimte, het aankleedkussen en de kleertjes voor. Een warmtelamp boven de commode is helemaal prettig.

 

Laat je baby bij het uitkleden zo veel mogelijk ingepakt. Het truitje kan nog aanblijven als je eerst zijn billen met warm water schoonmaakt. Daarna wikkel je de hydrofiele doek waarop hij ligt om zijn billen en beentjes en ga je verder met de bovenkant.

 

Het badwater is aangenaam warm: 37 graden, controleer met je pols of elleboog. Het water koelt snel af, houdt daarom het badje de eerste tijd kort, een minuut of vijf.

 

Geborgenheid

Ook warmte in de vorm van liefdevolle aandacht en aanrakingen zullen je baby zich veilig en prettig in zijn lijfje laten voelen. Het optillen van aankleedkussen naar het badje kan je baby onrust geven omdat hij geen houvast meer heeft. Houd daarom veel contact met zijn lijfje, terwijl je hem optilt.

 

Eén hand/pols onder zijn schouders door richting het achterste armpje, de andere hand onder de billen met de duim tussen de beentjes [stuitgreep]. Dat geeft veiligheid. Laat je baby's lijf langzaam helemaal in het water zakken, oortjes onder water en een warm nat washandje op zijn borst, voor warmte en houvast.

 

Als je kind erg onrustig is kun je hem in een hydrofiele doek gewikkeld in het water laten zakken; door deze begrenzing kan hij zich veiliger voelen. Wat ook kan helpen is als hij de badrand voelt. Een bademmer kan je kind ook een veilig gevoel geven maar dit vraagt wat handigheid van de ouder. Die kun je ook prima gebruiken als je baby wat groter is.

 

Als je merkt dat het genoeg is vertel je hem dat je hem uit bad gaat tillen. Houdt hem weer tegen je aan  [ook al wordt je nat] terwijl je hem rustig naar het aankleedkussen tilt. Wikkel je kind van top tot teen in de doeken en geef houvast door hem met doek en al tegen je aan te houden, je handen om zijn lijfje en zijn hoofdje. Geef hem de tijd om tot rust te komen.

 

Je kunt met je handen zijn lijfje op de tast afgaan en hem op gevoel afdrogen. Als je kindje nu wil drinken is dit een fijn moment, lekker huid op huid. Bij een droge huid kun je je kindje daarna rustig met olie insmeren. Zorg hierbij, en bij het aankleden, steeds voor warmte door hem toe te dekken waar het kan.

 

Regelmaat

Door je baby op een vast moment te baden wordt het voorspelbaar en ontstaat er een ritme dat je baby gaat herkennen. Dat geeft houvast. Praat zachtjes tegen je baby en vertel hem wat je gaat doen en wat hij kan ervaren. Door dezelfde handelingen [bijv. een liedje zingen of een zacht muziekje] wordt het badderen een steeds fijner ritueel.

 

 

 

 

 

Spreekt jou dit aan?

Meld je dan nu aan!  Je krijgt  binnen 24 uur een mail om te laten weten of je zorg in de planning past. Past je zorg in de agenda dan neem ik binnen 3 dagen telefonisch contact op om je persoonlijke gegevens te noteren. Ik stuur vervolgens een zorgovereenkomst en na onze beider ondertekening is de inschrijving definitief.

Via het lidmaatschap van de Coöperatie Kraamzorggroep U.A. heeft Kraamzorg van Nature een contract met alle verzekeraars en wordt de zorg rechtstreeks aan mij vergoed. Iedere verzekerde betaalt wel een eigen bijdrage per uur. Ben je aanvullend verzekerd dan wordt deze bijdrage soms geheel of gedeeltelijk vergoed.  Voor 2024 is de eigen bijdrage €5,10 per uur.

Misschien heb je nog  vragen?  Stuur dan je vraag via onderstaand formulier. Bellen mag ook op nummer 06-13344072. Mocht ik aan het werk zijn kan ik je overdag niet altijd gelijk te woord staan, spreek dan je boodschap in of probeer het  ’s avonds na 18.00 uur nog een keer.

 

 

Meld je aan

Moeders vertellen

“ Lieve Ina, zo gek dat je er niet meer bent. Je hebt een bijzonder plekje in ons hart. Onbeschrijfelijk hoe dankbaar ik je ben voor je hulp, warme open hart en je liefde voor Atlas. Het gaat heel goed met hem. Heel veel liefs en een knuffel.”

Laila, Kasper, Moos en Atlas

“ Bedankt voor alle goede zorgen. Je tips en tricks,je geduld en je fijne woorden. Mensen zoals jij zijn goud waard! We hebben enorm genoten van je aanwezigheid tijdens deze bijzondere week.”

Shanna, Bart en Lauren

“ De afgelopen week hebben wij als heel fijn ervaren. Door jouw rust,geduld en liefde voor onze Saar, konden wij ons geen betere kraamverzorgster wensen. Je hebt een plekje in ons hart veroverd, voor altijd!”

Marrit, Kevin en Sarah

“ Bedankt voor al je goede zorgen, je lieve en wijze woorden, het vrolijke gefluit, je geduld met Jothan en je knuffels met Jara. Onze kraamweek was warm en goed!”

Mariëlle, Arjan, Jothan en Jara

“ Bedankt zegt eigenlijk niet genoeg. Door jouw bijdrage hebben wij deze week echt mogen landen, verbinden, ontspannen en helen.Daar zijn wij je ontzettend dankbaar voor. Onze roze wolk heeft een gouden randje gekregen!”

Joshi, Jeroen, Bas en Luka

“ Wij willen je enorm bedanken voor je hulp, gezelligheid en tips in de afgelopen week. Heerlijk hoe je precies weet wat fijn is voor ons en mooi om te zien hoe liefdevol je bent naar onze kleine Joa.”

Annemieke,Freddie, Liva,Julin,Novée en Joa

“ Heel erg bedankt voor je liefdevolle zorg deze week. Ik heb me enorm verwend gevoeld. Onze gesprekken waren heel fijn, je rustige en liefdevolle omgang met de kinderen heb ik bewonderd en je hebt ons allemaal rust gegeven in een bijzondere tijd. ”

Joyce, Pepijn, Linne-Roos, Roan en Silver

“ Een bedankje namens ons allemaal omdat je ons een heerlijke kraamtijd hebt gegeven. Sommige mensen werken echt vanuit passie en hun hart. Bedankt voor je warmte, betrokkenheid en geduld!”

Lotte ,Niels, Gijs en Evy

“ We willen je heel erg bedanken voor al je goede zorgen, adviezen en liefde. Je bent geweldig! Bedankt voor de fijne tijd.”

Gerdien, Arthur en Evy

“ Bedankt voor al je liefdevolle zorg voor ons en vooral voor Filippa..Het was fijn om jou erbij te hebben. Dank ook voor je mentale support en heerlijke massages. Het was een groeiende en bloeiende week.”

Lusanne,William,Julia en Filippa

“ Lieve Ina, heel hartelijk bedankt voor de ontzettend goede zorgen! We waarderen je liefdevolle zorg en betrokkenheid enorm. Mooi om te zien hoe je de zorg invult en ons ont-zorgd. Je bent een topper!”

Dorien, Hanno, Sara, Rens, David en Febe

“ Lieve Ina, nogmaals dank voor de goede zorgen voor ons allevier in de eerste week die we hadden met Nathan. We kijken er met heel veel plezier op terug. Mede daardoor gaat het nu heel goed met ons!”

Thomas, Roos, Marijn en Nathan

“ Lieve Ina, wat vonden wij het fijn om jou erbij te hebben in deze bijzondere week! Wij hebben echt veel van je geleerd ondanks dat het niet ons eerste kindje is. Ontzettend bedankt en wie weet tot de volgende keer!”

Kim, Elian, Boan en Fara

“ Lieve Ina, we willen je ontzettend bedanken voor de fijne kraamweek. Dank je wel voor alle tips, adviezen en hulp die je hebt gegeven. We hebben het als erg prettig ervaren!”

Lisalotte, Jens, Lieke en Julia

Inschrijven voor kraamzorg?

Schrijf je in via het inschrijfformulier
Tip: Bel van te voren even of er ruimte is in de planning

Heb je een vraag? Stel hem hier.

Verstuur

Webdesign: Inzpire Concept en Design | Webdevelopment: Haagen Internet