De zorg voor borstvoeding

Geef het even tijd

 

De zorg voor borstvoeding

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het begeleiden van de borstvoeding. Het is een kunst die geleerd moet worden. Een leerproces voor zowel moeder als kind dat gemiddeld  één tot drie weken duurt. Het is een intiem proces, wat vraagt om vertrouwen, toewijding , vakkennis en veel samen oefenen.

Tijdens de zwangerschap begint de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze zijn te vinden onderaan deze bladzijde. Ook zijn er verschillende cursussen die uitgebreid uitleg geven over borstvoeding. Onderaan deze pagina staan een aantal lactatiekundigen hier in de omgeving waarvan sommigen cursussen voor aanstaande ouders geven.

 Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als je niet voor borstvoeding hebt gekozen is huid op huidcontact erg belangrijk voor jou en je baby.

Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Als je een baby ongestoord laat zoeken is er een grote kans dat hij de borst zelf vindt en meteen goed drinkt. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Dit wordt ook wel "het gouden uur" genoemd. Als een baby binnen één uur na de geboorte aan de borst drinkt, slaat hij dit als het ware op in de hersens. Zo weet de baby de volgende keer hoe aan de borst te drinken.

Daarnaast heeft snel na de geboorte frequent aanleggen nog meer voordelen:

-De baby krijgt direct het colostrum(eerste borstvoeding) binnen. Het colostrum bevat veel antistoffen en heeft een laxerende werking waardoor een baby snel de inhoud van de darmen zal lozen. Dit heeft als voordeel dat een baby minder kans heeft om geel te worden.

-Door het drinken aan de borst zal bij jou de baarmoeder goed kunnen samentrekken, waardoor het bloedverlies beperkt blijft en je minder kans op een infectie hebt.

.Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd meer dan genoeg moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien niet zoals je in je omgeving hebt gehoord. Wij zullen je per situatie voorzien van goede en eerlijke adviezen.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 keer per 24 uur. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Baby's zijn er ook nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen, dus horen nachtvoedingen er de eerste weken echt bij. Voed ook lang genoeg. Wij helpen je om ervoor te zorgen dat je tussendoor voldoende kunt rusten.

Bijvoeding is haast nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat veel vetten en voedingsstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Daarnaast heeft een baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie de ouders en de verloskundige houden wij  in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn zullen wij jullie daarover informeren.

Wij leggen uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort hier niet bij. Wel moeten je borsten de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt veel ongemakken. Wij geven uitleg waar je op moet letten zodat je in de loop van de kraamweek zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden.

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of is je baby nog niet in staat om goed aan de borst te drinken. Dan wordt de zorg tijdelijk overgenomen door het moeder en kind centrum of het ziekenhuis. Bij beiden is goede hulp bij borstvoeding aanwezig. Na jullie thuiskomst zullen wij, indien nodig, contact met hen opnemen voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Wij beschikken over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Het gebruik van een borstkolf is tijdens de kraamweek kosteloos. Als het nodig is kunnen wij advies vragen aan een lactatiekundige, waar wij in de omgeving goed contact mee hebben.

Jonge baby's kunnen in de war raken door het gebruik van een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Het kan ook dat ze dan minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen of te moe zijn om te drinken. Wij adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Als je baby bijvoeding nodig heeft geven wij dit met een cupje of door vingervoeden.

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en/of een lactatiekundige. Wij geven je informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf gevoed hebben en na een training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis en kun je vinden op www.borstvoeding.nl.

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

Landelijke borstvoedingsverenigingen:

www.zorgvoorborstvoeding.nl

www.lalecheleague.nl

www.borstvoedingnatuurlijk.nl

www.nvlborstvoeding.nl

 

Lactatiekundigen in de omgeving:

www.metdeborstvooruit.nl   Annemiek: 06-22196760 en Erna: 06-54337152

www.borstvoedingvana-z.nl  Ingrid: 06-33804198

www.borstvoedingenzo.nl     Annette: 06-41267961 en Audrey: 06-41267937

Spreekt jou dit aan?

Meld je dan nu aan!  Je krijgt  binnen 24 uur een mail om te laten weten of je zorg in de planning past. Past je zorg in de agenda dan neem ik binnen 3 dagen telefonisch contact op om je persoonlijke gegevens te noteren. Ik stuur vervolgens een zorgovereenkomst en na onze beider ondertekening is de inschrijving definitief.

Via het lidmaatschap van de Coöperatie Kraamzorggroep U.A. heeft Kraamzorg van Nature een contract met alle verzekeraars en wordt de zorg rechtstreeks aan mij vergoed. Iedere verzekerde betaalt wel een eigen bijdrage per uur. Ben je aanvullend verzekerd dan wordt deze bijdrage soms geheel of gedeeltelijk vergoed.  Voor 2023 is de eigen bijdrage €4,80 per uur.

Misschien heb je nog  vragen?  Stuur dan je vraag via onderstaand formulier. Bellen mag ook op nummer 06-13344072. Mocht ik aan het werk zijn kan ik je overdag niet altijd gelijk te woord staan, spreek dan je boodschap in of probeer het  ’s avonds na 18.00 uur nog een keer.

 

 

Meld je aan

Moeders vertellen

“ Meer dan bedankt voor alle warme zorg van deze week. Wij hadden ons niets fijners kunnen wensen dan jij, met alle wolletjes, kamille en oliën. En al je fijne ervaring. Je hebt ons een goede start gegeven en op weg geholpen met Rosie!”

Jessica, Laurens, Riva en Rosie

“ Wat zijn wij ongelofelijk dankbaar voor jouw goede zorgen; voor de rust die jij bracht, de aandacht voor details,de (wolletjes) warmte en liefde. We hadden ons geen fijnere kraamzorg kunnen wensen. ”

Angelique, Eelke en Fedde

“ Lieve Ina, zo gek dat je er niet meer bent. Je hebt een bijzonder plekje in ons hart. Onbeschrijfelijk hoe dankbaar ik je ben voor je hulp, warme open hart en je liefde voor Atlas. Het gaat heel goed met hem. Heel veel liefs en een knuffel.”

Laila, Kasper, Moos en Atlas

“ Bedankt voor alle goede zorgen. Je tips en tricks,je geduld en je fijne woorden. Mensen zoals jij zijn goud waard! We hebben enorm genoten van je aanwezigheid tijdens deze bijzondere week.”

Shanna, Bart en Lauren

“ De afgelopen week hebben wij als heel fijn ervaren. Door jouw rust,geduld en liefde voor onze Saar, konden wij ons geen betere kraamverzorgster wensen. Je hebt een plekje in ons hart veroverd, voor altijd!”

Marrit, Kevin en Sarah

“ Bedankt voor al je goede zorgen, je lieve en wijze woorden, het vrolijke gefluit, je geduld met Jothan en je knuffels met Jara. Onze kraamweek was warm en goed!”

Mariëlle, Arjan, Jothan en Jara

“ Bedankt zegt eigenlijk niet genoeg. Door jouw bijdrage hebben wij deze week echt mogen landen, verbinden, ontspannen en helen.Daar zijn wij je ontzettend dankbaar voor. Onze roze wolk heeft een gouden randje gekregen!”

Joshi, Jeroen, Bas en Luka

“ Wij willen je enorm bedanken voor je hulp, gezelligheid en tips in de afgelopen week. Heerlijk hoe je precies weet wat fijn is voor ons en mooi om te zien hoe liefdevol je bent naar onze kleine Joa.”

Annemieke,Freddie, Liva,Julin,Novée en Joa

“ Heel erg bedankt voor je liefdevolle zorg deze week. Ik heb me enorm verwend gevoeld. Onze gesprekken waren heel fijn, je rustige en liefdevolle omgang met de kinderen heb ik bewonderd en je hebt ons allemaal rust gegeven in een bijzondere tijd. ”

Joyce, Pepijn, Linne-Roos, Roan en Silver

“ Een bedankje namens ons allemaal omdat je ons een heerlijke kraamtijd hebt gegeven. Sommige mensen werken echt vanuit passie en hun hart. Bedankt voor je warmte, betrokkenheid en geduld!”

Lotte ,Niels, Gijs en Evy

“ We willen je heel erg bedanken voor al je goede zorgen, adviezen en liefde. Je bent geweldig! Bedankt voor de fijne tijd.”

Gerdien, Arthur en Evy

“ Bedankt voor al je liefdevolle zorg voor ons en vooral voor Filippa..Het was fijn om jou erbij te hebben. Dank ook voor je mentale support en heerlijke massages. Het was een groeiende en bloeiende week.”

Lusanne,William,Julia en Filippa

“ Lieve Ina, heel hartelijk bedankt voor de ontzettend goede zorgen! We waarderen je liefdevolle zorg en betrokkenheid enorm. Mooi om te zien hoe je de zorg invult en ons ont-zorgd. Je bent een topper!”

Dorien, Hanno, Sara, Rens, David en Febe

“ Lieve Ina, nogmaals dank voor de goede zorgen voor ons allevier in de eerste week die we hadden met Nathan. We kijken er met heel veel plezier op terug. Mede daardoor gaat het nu heel goed met ons!”

Thomas, Roos, Marijn en Nathan

Heb je een vraag? Stel hem hier.

Verstuur

Webdesign: Inzpire Concept en Design | Webdevelopment: Haagen Internet