Beter slapen
minder huilen
Zes tips om lang huilen te voorkomen en beter te slapen
Iedere ouder heeft uiteindelijk zijn eigen manier om zijn baby te troosten of gerust te stellen. Maar soms huilt een baby veel meer dan je had verwacht. De volgende zes tips kunnen dan misschien helpen. Ze helpen om het leven van je baby voorspelbaar te maken. Dat is fijn, zeker voor baby's die snel geprikkeld raken. Helpen deze tips niet voldoende om je baby lekker te laten slapen? Of blijft je baby veel huilen? Overleg dan met het consultatiebureau wat je nog meer kan doen.
1. Een regelmatig ritme
Baby's moeten aan heel veel nieuwe dingen wennen. Daarom is voorspelbaarheid prettig. Ze herkennen situaties beter. Breng daarom een duidelijke regelmaat aan in de dag. Met regelmaat bedoelen we dat de gebeurtenissen op een dag een vaste volgorde hebben. Met regelmaat bedoelen we niet dat de gebeurtenissen op een vast tijdstip moeten gebeuren. Vooral een voorspelbare volgorde van gebeurtenissen is belangrijk. Voed je baby zodra hij wakker wordt, knuffel of speel daarna lekker met hem. De eerste paar weken bestaat het ritme van je baby eigenlijk alleen uit voeden en slapen. Na zo'n 4 tot 6 weken kan je baby wat langer wakker blijven, en is er na het knuffelen nog even tijd om in de box te gaan.
2. Leg je baby moe maar wakker in bed
In het begin valt je baby vaak tijdens of direct na het voeden al in slaap. Maar na een paar weken zal hij na het voeden vaak nog even wakker zijn. Als je baby nog wakker is na het voeden, kun je hem nog even lekker knuffelen en samen genieten. Als hij moe begint te worden, leg hem dan wakker in zijn bed. Zo volg je zijn natuurlijke ritme en wordt het bed een bekende slaapplek. Laat je baby zelf in slaap vallen, hij heeft daar geen hulp bij nodig. Natuurlijk zal hij soms een beetje mopperen. Maar dat mag, want vaak moeten baby's eerst even wennen aan het bed. Zo leer je baby om zelf, zonder jouw hulp, in slaap te vallen. Hij zal nu slapen tot hij weer wakker wordt van de honger. Kijk en luister goed naar je baby. Na een tijdje merk je dat je goed gaat herkennen wanneer hij moe wordt.
3. Slaapritueel
Maak het naar bed gaan voor je baby zo voorspelbaar mogelijk. Dat voelt veilig en vertrouwd voor hem. Zorg voor een vaste, veilige slaapplek. Leg je baby zoveel mogelijk in hetzelfde bed op dezelfde plek. Gebruik een vast ritueel voor het slapen gaan. Een vast volgorde van gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: in bad, een schone luier, geef een kus en zeg bijvoorbeeld:"Dag lieverd, lekker slapen". Zo weet hij wat er komen gaat. Een paar weken na de geboorte kun je al met een slaapritueel beginnen.
4.Vermijd teveel prikkels
Baby's kunnen teveel prikkels nog niet verwerken. Ze worden er onrustig van, gaan meer huilen of slapen slechter. Beelden van de tv of geluiden van de radio zijn snel teveel voor een baby. Maar ook van veel bezoek en uitstapjes kan je baby onrustig worden. Let goed op het gedrag van je baby. Wordt hij onrustig van uitstapjes of drukte om hem heen, doe dan wat rustiger aan.
5. Een rustige slaapkamer
Laat je baby tot hij 6 maanden is bij jou op de kamer slapen, in zijn eigen wieg of ledikant. Zo kun je hem 's nachts goed in de gaten houden. Na een nachtvoeding leg je hem ook gemakkelijk weer terug in zijn eigen , veilige bed. Vanaf 6 maanden kan je baby op een eigen kamer slapen, maar bij jou op de kamer is natuurlijk ook nog prima.
Laat je baby of peuter slapen:
- in een rustige, donkere slaapkamer {gebruik een verduisterend {rol}gordijn}
- niet te warm of te koud {15 tot 18 graden is warm genoeg}
- zonder televisie of computer op de kamer.
6. Een strak opgemaakt bedje
Een baby slaapt vaak beter als zijn armen en benen niet alle kanten op kunnen schieten. Leg je baby op zijn rug in bed met zijn voeten tegen het voeteneind. Het laken en deken stop je stevig in, tot onder de matras. Als dat niet goed past, kun je het laken en deken overdwars draaien. Dek je baby toe tot de kin. Als de baby wat groter wordt, is het veiliger een slaapzak te gebruiken. Dan draait hij niet zo snel op zijn buik.
Spreekt jou dit aan?
Meld je dan nu aan! Je krijgt binnen 24 uur een mail om te laten weten of je zorg in de planning past. Past je zorg in de agenda dan neem ik binnen 3 dagen telefonisch contact op om je persoonlijke gegevens te noteren. Ik stuur vervolgens een zorgovereenkomst en na onze beider ondertekening is de inschrijving definitief.
Via het lidmaatschap van de Coöperatie Kraamzorggroep U.A. heeft Kraamzorg van Nature een contract met alle verzekeraars en wordt de zorg rechtstreeks aan mij vergoed. Iedere verzekerde betaalt wel een eigen bijdrage per uur. Ben je aanvullend verzekerd dan wordt deze bijdrage soms geheel of gedeeltelijk vergoed. Voor 2024 is de eigen bijdrage €5,10 per uur.
Misschien heb je nog vragen? Stuur dan je vraag via onderstaand formulier. Bellen mag ook op nummer 06-13344072. Mocht ik aan het werk zijn kan ik je overdag niet altijd gelijk te woord staan, spreek dan je boodschap in of probeer het ’s avonds na 18.00 uur nog een keer.
Moeders vertellen
Inschrijven voor kraamzorg?
Schrijf je in via het inschrijfformulier
Tip: Bel van te voren even of er ruimte is in de planning
Heb je een vraag? Stel hem hier.
Webdesign: Inzpire Concept en Design | Webdevelopment: Haagen Internet